Äiti ei jätä


Pia Kaulio, Merja Uotila
Minerva Kustannus 2009

* * * * *

Entä jos lapsi ei kasva isoksi ja itsenäiseksi? Entä jos hän on vielä aikuisenakin arvaamaton eikä sopeudu yhteiskunnan sääntöihin? Mikä saa voimattoman äidin jaksamaan, kun aikuinen lapsi vaatii jatkuvasti huomiota ja tukea?

Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisien jälkeen moni mietti, miten ampujien vanhemmat mahtavat kestää lastensa teot. Me Merja Uotilan kanssa olimme juuri silloin haastatelleet useita uupuneita äitejä, joilla oli sydän jatkuvasti syrjällään oman lapsensa tempaisujen takia. Huumeet, alkoholi ja rikokset eivät kunnioita mitään. Joidenkin asioiden edessä omistautuneinkin äiti on voimaton. Mikä meni vikaan? Miksi lapseni ihannoi elämän nurjaa puolta? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Voiko oman lapsensa hylätä tai kieltää?

Paljon kokenutta äitiä sanotaan vahvaksi. Jonkun täytyy perheessä olla vahva ja kantaa toistenkin murheet. Riippuvaista ihmistä kuitenkin saisi hoitaa niin paljon kuin ikinä jaksaa, saisi kantaa ruokakassia eteen ja laittaa peittoa päälle. Entä jos vastassa on pohjaton kaivo? Ei ole rakkaudettomuutta tai välinpitämättömyyttä myöntää, että ei kykene vastaamaan toisten tarpeisiin.

Äiti kokee syyllisyyttä ja riittämättömyyttä, häpeääkin. Samalla hän tottuu elämään pelon ja kaaoksen keskellä ja salaamaan omat tunteensa. Kipukynnys nousee vuosien mittaan. Kuinka äiti suojaa itseään, kun yhteiskunnan syyttävä sormi osoittaa kohti lapsuuden olosuhteita ja kasvatusta?

Kirjassa kuvataan äidin ja lapsenkin mielenliikkeiden ongelmakohtia. Äidit kertovat, kuinka ovat pitkän tien jälkeen oppineet suojaamaan itseään ja päässeet tiettyyn erillisyyteen ja hyväksymiseen, jopa mielenrauhaan. Rakkaus, yhteyden kokemukset ja hauras toivo valaisevat arkea väläyksittäin. Kirja tarjoaa runsaasti tositarinoita ja vertaistukea kaikille äideille ja kasvattajille.

Lukijoilta

Kommentteja päihteiden käyttäjien läheisten keskustelupalstalta www.paihdelinkki.fi:

”Suosittelen lämpimästi kirjaa: Äiti ei jätä. Se kertoo eri äitien tuntemuksista, kun lapsi on päihdeongelmainen tai mielenterveysongelmainen. Kun muiden lapset kasvavat ja aikuistuvat ja oma lapsi jää ikiteiniksi pummimaan äidiltään röökiä.”

”Olen lukemassa Pia Kaulion ja Merja Uotilan kirjaa “Äiti ei jätä”. Kirja on todella hyvä! Suosittelen ehdottomasti kaikille! En pysty lukemaankaan kovin montaa sivua kerralla, koska kaikki kirjassa on niin tuttua ja totta, että on pakko pitää taukoa ja sulatella lukemaansa. Aihe on siis juuri tämä “aikuinen” päihderiippuvainen lapsi. Luulen, että joudun lukemaan kirjan moneen kertaan, että oikein kunnolla saan kiinni niistä ajatuksista, mitä se herättää.”

Kommentteja myös:
http://www.suhdesoppa.fi/lapset-perhe/sailyta-yhteys-ongelmanuoreen/

Pia Kaulio

Laillistettu psykologi
Terveyspsykologian lisensiaatti
Kouluttaja ja kirjailija