Naimisissa narsistin kanssa

Marketta Joutsiniemi, Pia Kaulio, Raimo Mäkelä, Jyrki Pekola ja Gustav Schulman.
Minerva Kustannus 2006.

* * * * *

Tanakan kirjatuloksen Dream Team:

  • Marketta Joutsiniemi, oikeustieteen kandidaatti, oli Narsistien Uhrien Tuki r.y:n perustajajäsen ja toiminnanjohtaja. Hän työskenteli asianajotoimistossa Helsingissä ja kirjoitti kirjaan luvun Milloin tarvitaan juridista apua.
  • Raimo Mäkelä, teologi, pappi ja filosofi, on toiminut mm. Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtajana. Kirjoittanut lukuisia kirjoja, joista tunnetuin on Naamiona terve mieli: kuinka kohtaan luonnehäiriöisen (Perussanoma 1997). Naimisissa narsistin kanssa -kirjaan hän kirjoitti osuudet Mies narsistisen naisen uhrina, Narsistin muotokuva kolmen vuosituhannen takaa, Hedda Gabler – ajaton narsisti sekä tekstin Avioero hengellisenä ja moraalisena ongelmana.
  • Jyrki Pekola, psykoterapeutti, psykiatrinen sairaanhoitaja, kirjoitti kognitiivista terapiaa käsittelevät osiot, myös tapauskertomuksen.
  • Gustav Schulman, lääketieteen lisensiaatti, psykiatrian erikoislääkäri, koulutusanalyytikko (IPA, The British Psychoanalytical Society), psykoterapeutti (The Tavistock Clinic, Lontoo, 1973-1981), psykoterapian kouluttaja. Narsistisesti häiriintyneitä hän hoiti toimiessaan Lontoossa The Portman Clinic –avohoitoyksikössä, missä hoidettiin psykodynaamisella psykoterapialla lähinnä rikollisia, luonnehäiriöisiä potilaita. Schulman on tästä asti kirjoittanut ja luennoinut aiheesta ja toiminut psykoanalyytikkona ja psykoterapiakouluttajana pääkaupunkiseudulla. Tähän kirjaan hän on kirjoittanut narsistista luonnehäiriötä koskevat osuudet, myös tapauskertomuksen.

Gustav Schulmanin, Raimo Mäkelän ja Jyrki Pekolan kanssa Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2006. Kuva sivulta mikasipura.livejournal.com

Minä kirjoitin parisuhteen vuorovaikutukseen ja dynamiikkaan liittyvät osiot (mustasukkaisuus, alistuminen, yksinäisyys…) sekä suosikkiaiheeseeni eli tunnereaktioihin liittyvät osiot – häpeä, viha, pelko jne. Toimitin myös kirjan kokonaisuuden yhtenäiseksi tekstiksi, paitsi juridista osuutta, johon en psykologina tietenkään voinut kajota.

Kaksoissidos oli se pääasia, jonka halusin nostaa tässä kirjassa ja yleensäkin narsistikeskusteluissa näkyväksi. Kirjoitin aiheesta nimimerkillä vasta avatulle Narsistien uhrien tuen keskustelupalstalle 2004-2005. Keskusteluketju alkoi pian venyä ja venyä. Se muodostui monisivuiseksi ja sitä nostettiin aina uudelleen esiin, kun se alkoi upota muiden keskustelujen joukkoon. Monet tunnistivat ilmiön omassa elämässään ja halusivat tietää siitä lisää. Tässä kirjassa alkuperäistä keskustelupalstan tekstiäni on avattu ja laajennettu.

Psykologintyöni tähtihetkiä oli, kun eräs asiakkaani alkoi kertoa minulle lukeneensa tästä nimenomaisesta kirjasta kaksoissidoksesta ja tunnistaneensa siitä monia asioita. Tietämättä osuuttani asiaan hän selitti minulle kaksoissidoksen mekanismeja. Kuuntelin onnellisena.

Pia Kaulio

Laillistettu psykologi
Terveyspsykologian lisensiaatti
Kouluttaja ja kirjailija